loading

AKTUALITY

Tři nominace na Ceny Jantar 2022

15.02.2023

Inscenace Krzywy kościół podle známé knížky spisovatelky Karin Lednické se stala hitem vlastně ještě před svou premiérou. Obrovský zájem diváků, kteří často nehledí na fakt, že jde o polské nastudování, nás nutí přidávat stále nové termíny.

Porota: „Krzywy kościoł (Šikmý kostel) v nastudování Polské scény Těšínského divadla se vyznačuje vysokou úrovní všech inscenačních složek. Mezi nimi vyniká hlavně citlivá režie Radovana Lipuse. Vynikajícím hereckým výkonům všech členů Polské scény vévodí trio představitelů stěžejních mužských rolí, mezi nimi zejména Jan Monczka v roli vypravěče. Inscenace podle literární předlohy Karin Lednické je zároveň pravdivým pojmenováním všeho, co soužití Čechů a Poláků v prostoru bývalého Těšínského knížectví na obou stranách česko-polské hranice v dávnější i nedávné minulosti přinášelo a dodnes přináší.“

 

Daniela Sedláčková je stálou členkou naší scény Bajka. Na České scéně hostuje v inscenaci Miluju tě, ale… také pro svůj skvělý hlas. Nominována je za roli Ženy v kategorii Muzikál a opereta (režie Roman Meluzín, premiéra 8. října 2022).

Porota: "Daniela Sedláčková je velkým překvapením těšínské inscenace muzikálu Miluju tě, ale… Sérii intimních scének a vztahových peripetií vyjádřila s obdivuhodnou hereckou škálou. Srší temperamentem a svůj přesvědčivý projev opírá o zralý hlasový fond. Pěvecká čísla Sedláčkové jsou zlatým hřebem inscenace, z role dokáže vykřesat maximum možného a všechny lidské figurky, které ztvárňuje, má dokonale přečtené."

Jolana Ferencová za roli Raněvské v inscenaci Višňový sad (režie Petr Kracik, premiéra 20. března 2022) Z rozhodnutí vedeného rodinnými důvody loni stálé angažmá v našem divadle opustila, přesto u nás stále hraje a dostává i nové role.

Porota: "Zchudlá majitelka panství Raněvská, která lpí na minulosti a není schopna střízlivě pohlédnout na realitu, je v podání Jolany Ferencové zpracována velmi kultivovaným a vyzrálým způsobem. V jejím hereckém projevu se v drobných nuancích střídají sentiment a něha s lehkovážností i bezradností. Svým podáním budí herečka v divákovi sympatie k Čechovově postavě, ale zároveň velkou lítost nad její naivitou."

ARCHIV AKTUALIT