loading

AKTUALITY

DIVADELNÍ FESTIVAL NAD ŘEKOU FESTIWAL TEATRALNY NAD RZEKĄ

13.08.2021

Tradiční listopadový Festival divadel Moravy a Slezska ani letos nebude. Loni na podzim jeho konání „zrušila“ pandemie. V tomto roce festival metamorfoval do letní srpnové open air verze s názvem Divadelní festival nad řekou / Festiwal teatralny nad rzeką. Těšínské divadlo ho uskuteční 20-28/8/2021 v Sikorově parku v Českém Těšíně. Program je složen z repertoáru jeho tří scén. „Nejasný vývoj epidemie a hlavně s ním spojených restrikcí nás přivedl na myšlenku uspořádat festival tak, aby nám do něj výše zmíněné faktory zasáhly co nejméně. Organizace takové akce vyžaduje dlouhou přípravu, proto jsme zvolili verzi, kterou, jak doufáme, zamíříme k co nejširšímu publiku co nejpříjemnější cestou,“ vysvětluje změny Petr Kracik, ředitel Těšínského divadla.


Naštěstí je pro pořádání podobných kulturních událostí vybavena zelená plocha v Sikorově parku. Vyroste tu proto hlediště a hrát, zpívat a tančit budou umělci na trávníku a pod stromy. Pohádky a muzikály, v českém i polském jazyce, pro nejmenší i dospělé diváky, pro ty z tuzemska i ty z Polska, kteří to sem mají jen přes řeku Olši. Česká scéna nabídne Gazdinu robu, Prodanou nevěstu a Kuba – muzikál na lidovou notu. Polská scéna přidá Wesele po naszymu, Ondraszka – pana Łysej góry a hudební představení Powróćmy jak za dawnych lat. Loutkáři z Bajky zahrají česky novou pohádku Čert a Káča a polsky Brémské muzikanty. Představení pro dospělé budou začínat ve 20:00, pohádky v 17:00 hodin.
„Vstupenky už je možné koupit nebo rezervovat elektronicky na webu tdivadlo.cz.
Stojí stokorunu, lístky na loutková představení polovic. Doporučujeme je koupit touto cestou, aby měl divák své místo jisté. Pokud bude hrozit déšť, představení místo v parku odehrajeme v Těšínském divadle, což v daný den oznámíme na našem webu a sociálních sítích,“ uvádí šéfka obchodního oddělení Kateřina Mertha Diváci i kolemjdoucí navíc budou moci u pokladny požádat o registraci k předplatnému nebo si koupit upomínku s logem divadla. Přesný program festivalu najdete v příloze a brzy i na plakátech a mnoha místech v regionu. Partnerem festivalu je Město Český Těšín.

****

Festiwal Teatralny Nad Rzeką

nawiązuje do Festiwalu Teatrów Moraw i Śląska, organizowanego przez Teatr Cieszyński od 2001 roku. Myślą przewodnią pierwszej edycji festiwalu było „spotykanie się“. Na deskach Teatru Cieszyńskiego tradycyjnie gościły spektakle teatrów morawsko-śląskich, które wprawdzie sąsiadują ze sobą, jednak niewiele o sobie wiedzą.

Niestety z powodu pandemii ostatnia, jubileuszowa 20. edycja Festiwalu Teatrów Moraw i Śląska nie odbyła się. W czasie przygotowań tegorocznej imprezy sytuacja również była niepewna. Z tego względu zdecydowaliśmy się na zasadniczy krok: zorganizowanie 1. edycji Festiwalu Teatralnego Nad Rzeką w wersji plenerowej. Tworzymy w ten sposób nową tradycję Open Air festiwalu odbywającego się latem, prezentującego w specjalnych plenerowych wersjach dziewięć najlepszych spektakli trzech scen Teatru Cieszyńskiego – Sceny Polskiej, Sceny Czeskiej oraz Bajki, sceny lalek.

Chociaż forma festiwalu zmienia się, jego myśl przewodnia pozostaje taka sama – spotykanie się. Wierzymy jednak, że już w czasie następnej, przyszłorocznej edycji Festiwalu Teatralnego Nad Rzeką będziemy mogli obejrzeć również spektakle wybitnych teatrów morawskich i czeskich.

Nasz festiwal odbywa się przy wsparciu finansowym Ministerstwa Kultury RC oraz Miasta Czeski Cieszyn.

Serdecznie Państwa zapraszamy!

PROGRAM FESTIVALU ZDE

ARCHIV AKTUALIT