loading

AKTUALITY

Jarní premiéry až na podzim. Nová sezona od října

21.04.2020

CZ

Nouzový stav prodlouží předplatitelům Těšínského divadla sezonu až do podzimu. Připravené jarní premiéry herci představí až na podzim. A nová sezona začne o měsíc později, v říjnu. Tři zdejší herecké soubory doufají, že se jejich diváci vrátí. Už nyní se za dodržení zdravotně-bezpečnostních opatření rozjíždějí zkoušky nových představení. Vedení divadla také bedlivě sleduje situaci v Polsku, kde polský soubor bývá častým hostem. Zatím totiž není jisté, odkdy se zájezdy za řeku Olši budou moci znovu konat.

Důsledky pandemie koronaviru pociťuje také Těšínské divadlo. Poté, co se zdejší pracovníci zapojili do výroby textilních roušek, se s přiblížením termínu rozvolnění opatření státu začíná chod divadla pozvolna vracet do původních kolejí. Přesto zůstává mnoho otázek otevřených a vedení divadla muselo upravit závěrečnou část letošní sezóny České i Polské scény.

Česká scéna: muzikál Šakalí léta - nouzový stav byl vyhlášen den před generální zkouškou, tedy dva dny před jeho premiérou. Tento slavný muzikál bude uveden v premiéře v září 2020. Posledním titulem České scény měla být pohádka Sněhová královna, která měla mít premiéru v květnu. Její příprava byla zrušena.

Polská scéna: tragikomedii Zbrodnie serca (Zločiny srdce), kterou polský soubor začal zkoušet v únoru, dokončíme v měsíci květnu a červnu a její premiéru uvedeme v září 2020,“ uvádí Kateřina Mertha, vedoucí obchodního oddělení Těšínského divadla. Posledním titulem sezóny měla být komedie Prywatna klinika. Její zkoušení bylo odloženo. Tento titul bude uveden na podzim jako druhý titul příští sezóny.

Předplatitele však Těšínské divadlo nemá zdaleka jen v Českém Těšíně. Každou inscenaci odehraje také v kulturních domech a společenských sálech v okolních městech – v Havířově, Karviné, Orlové, Třinci, Frenštátě pod Radhoštěm či ve Vratimově – pro své mimoměstské předplatitelské skupiny. Bohužel se zde ještě ani nestihly odehrát všechny předchozí tituly letošní sezóny. V současné době probíhají jednání ohledně náhradních podzimních termínů v uvedených městech.

„Neodehraná představení věrným divákům nahradíme do konce tohoto roku. Do té doby se prodlužuje platnost stávajících abonmá. Předplatitelé České i Polské scény tak přijdou pouze o jeden titul. Velmi nás to mrzí, ale pevně doufáme, že to vzhledem k mimořádné situaci u nás i ve světě přijmou s pochopením,“ přeje si Kateřina Mertha.

 

Nová sezona

Na začátku každého kalendářního roku Těšínské divadlo začíná pracovat také na podobě nabídky pro další sezonu. Letos však muselo své již hotové plány přepracovat a přeskupit právě s ohledem na vynucenou pauzu i zájmy předplatitelů a diváků.

„Novou sezonu zahájíme společným projektem České a Polské scény, ve kterém uvedeme slavnou hudební tragikomedii Šumař na střeše – Skrzypek na dachu. Inscenace bude připravena v české a polské verzi, premiéry jsou naplánovány na 3. a 4. října 2020. Již od minulého týdnu se začalo intenzívně korepetovat,“ přibližuje o několik týdnů odložený start nové sezony Petr Kracik, ředitel divadla a zároveň režisér zmíněného titulu.

Obchodní oddělení nyní připravuje náhradní program i termínovou podobu nové sezony. Jasno by mohlo být už během června. Pak bude konečně možné zveřejnit připravované tituly v nabídkovém katalogu a zahájit prodej předplatného na dvakrát pět titulů nové sezony.

Těšínské divadlo napjatě sleduje dění v sousedním Polsku, kde nejen bydlí část jeho herců, ale kam často pořádá zájezdová představení. „Polská scéna je důležitou součástí divadla. Obávám se, že si u sousedů v první polovině nové sezony možná nezahrajeme. Věřím ale, že stávající a snad i noví diváci Polskou scénu podrží a přijdou ji podpořit do našeho divadla,“ uzavírá ředitel Petr Kracik.

 

PL 

Stan wyjątkowy wydłuży - tym, którzy posiadają abonament Teatru Cieszyńskiego - sezon aż do jesieni. Przygotowane wiosenne premiery zostaną wystawione dopiero jesienią. Nowy sezon rozpocznie się miesiąc później, w październiku. Trzy zespoły aktorskie wierzą, że widzowie wrócą. Już teraz, z zachowaniem środków bezpieczeństwa i higieny pracy, rozpoczynają się próby nowych spektakli. Kierownictwo teatru uważnie śledzi również sytuację w Polsce, gdzie Scena Polska często gościnnie występuje. Na razie jednak nie wiadomo, kiedy wyjazdy za Olzę będą możliwe.

Skutki pandemii koronawirusa odczuwa również Teatr Cieszyński. Najpierw pracownicy teatru szyli maseczki ochronne, a ze zbliżającymi się terminami stopniowego znoszenia restrykcji praca teatru powoli wraca do normy. Pomimo tego pozostaje wiele niejasności, a kierownictwo teatru musiało zmienić plany na ostatni etap obecnego sezonu Sceny Polskiej i Czeskiej.

Scena Czeska: musical Šakalí léta - stan wyjątkowy został ogłoszony dzień przed próbą generalną, czyli dwa dni przed premierą. Premiera tego słynnego musicalu odbędzie się we wrześniu 2020.

Ostatnim tytułem Sceny Czeskiej w tym sezonie miała być baśń Sněhová královna, premiera zaplanowana była na maj. Praca nad tym spektaklem została odwołana.

Scena Polska: "Tragikomedia Zbrodnie serca, do której próby polski zespół rozpoczął w lutym, zostanie dokończona w maju i czerwcu, a premiera odbędzie się we wrześniu 2020 r." - powiedziała Kateřina Mertha, kierownik działu marketingu Teatru Cieszyńskiego. Ostatnim tytułem w tym sezonie miała być komedia Prywatna klinika. Próby przerwano. Ten spektakl będzie miał premierę jesienią i będzie drugim tytułem następnego sezonu.

Posiadający abonament teatralny mieszkają jednak nie tylko w Czeskim Cieszynie. Każdy spektakl grany jest również w salach domów kultury w okolicznych miastach - w Hawierzowie, Karwinie, Orłowej, Trzyńcu, Frensztacie pod Radhoszczem czy we Vratimovie. Niestety w tych miejscowościach nie udało się zagrać nawet spektakli z bieżącego sezonu. Obecnie trwają rozmowy dotyczące jesiennych terminów zastępczych.

"Niezagrane spektakle odegramy dla naszych wiernych widzów do końca tego roku. Do tego czasu przedłużona zostaje ważność obecnego abonamentu. Posiadający abonament Sceny Czeskiej i Polskiej stracą więc tylko jeden tytuł. Bardzo nas to martwi, ale mocno wierzymy, że w związku z nadzwyczajną sytuacją w kraju i na świecie, widzowie zrozumieją nas", ma nadzieję Kateřina Mertha.

 

Nowy sezon

Na początku każdego roku kalendarzowego Teatr Cieszyński zaczyna opracowywać propozycje repertuarowe na sezon następny. W tym roku jednak teatr musiał swoje gotowe już plany zmienić, właśnie w związku z wymuszoną przerwą i w interesie widzów.

"Nowy sezon rozpoczniemy wspólnym projektem Sceny Czeskiej i Polskiej. Będzie to słynna muzyczna tragikomedia Šumař na střeše – Skrzypek na dachu. Inscenizacja zostanie opracowana w wersji czeskiej i polskiej, premiery zaplanowano na 3 i 4 października 2020 r.  Od zeszłego tygodnia trwają intensywne korepetycje muzyczne", mówi o odłożonym o kilka tygodni rozpoczęciu nowego sezonu Petr Kracik, dyrektor Teatru Cieszyńskiego, a jednocześnie reżyser wspomnianego spektaklu.

Dział marketingu pracuje nad przygotowaniem programu zastępczego i terminów spektakli w nowym sezonie. Więcej szczegółów znanych będzie już w trakcie czerwca. Wtedy będzie można opublikować w katalogu ofert nowe tytuły i rozpocząć sprzedaż abonamentów na dwa razy pięć tytułów w nowym sezonie.

Teatr Cieszyński w napięciu obserwuje sytuację w Polsce, gdzie nie tylko mieszka kilku aktorów, ale też teatr wyjeżdża tam ze spektaklami. "Scena Polska jest ważną częścią teatru. Obawiam się, że w pierwszej połowie kolejnego sezonu może nie uda nam się zagrać u sąsiadów. Wierzę jednak, że dotychczasowi a może i nowi widzowie pomogą Scenie Polskiej i przyjdą do naszego teatru, by ją wesprzeć" - zakończył dyrektor Petr Kracik.

ARCHIV AKTUALIT